Стопкадър БНТИзвестен здравен специалист обясни какво се случва със заболяваемостта у нас.Морбили

...
Стопкадър БНТИзвестен здравен специалист обясни какво се случва със заболяваемостта у нас.Морбили
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Ваксината срещу варицела да стане задължителна

Стопкадър Българска национална телевизия

Известен здравен специалист обясни какво се случва със заболяваемостта у нас.

Морбили е най-голямото терзание в Европа от към година - година и половина, само че България е една от трите страни в Европейски Съюз, в които няма зараза. Това сподели в " Денят стартира " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Това демонстрира, че имунизационното покритие, което сме постигнали, е много положително. Условия за развиване на заболяването няма ".

Кунчев удостовери, че заболеваемостта от коклюш у нас е по-голяма спрямо предходната година, само че изясни, че заболяването се диагностицира по-трудно.

" 2023 година сме имали 12 случая за цялата страна, за цялата година. Сега са над 50, само че има някои особености - нетипично върви коклюшът, по-трудно се оставя диагнозата - има го и при неимунизирани, и при изцяло ваксинирани ".

Дори при имунизация, с течение на времето имунитетът против коклюш пада, изясни Кунчев.

По думите му сега нищо, което се случва в България, не буди необикновен боязън.

" В Европа от предходната година стартира едно възобновление на позабравени заболявания. Има пояснение - с огромните придвижвания на групи хора, отпадане на ограниченията за респираторните болести, струпване на контингент деца, които понякаква причина не са или ваксинирани. Това докара до съществено повишение на заболеваемостта от дифтерия, коклюш, морбили, варицела ".

В ефира на " Денят стартира " персоналният доктор доктор Гергана Николова удостовери, че няма внезапен скок на респираторните болести у нас и уточни разликите сред коклюш и грип.

" Коклюшът се предизвиква от бактерии и се лекува с антибиотици, до момента в който грипът - от вируси. Грипът нормално стартира внезапно, подвига се температура, до момента в който коклюшът не се вижда, до момента в който не стартира тежка кашлица ".

Тя изясни, че през януари и февруари е имало по-високи равнища на грип, коронавирус, скарлатина и варицела.

Според доцент Ангел Кунчев имунизацията против варицела би трябвало да стане наложителна, само че лекарите се двоумят дали да я вкарат, тъй като е от най-леките шарки, написа novini.bg.

" Докато ние спорим и се колебаем, над 1000 дози към този момент са продадени по аптеките - родителите ги употребяват ".

Варицелният вирус провокира неприятно заболяване при по-възрастните хора - зостер. Възрастните също могат да се ваксинират против варицела, само че шансът имунизацията при тях да е ефикасна е доста по-малък.

Доц. Кунчев дефинира като неуместно нарочното зараяване с шарка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР